Tuesday 9 July 2013

Orientalna wieprzowina z nudlami

Wieprzowina nie pojawia sie na moim stole czesto, ale jesli juz sie pojawia, to zwykle w orientalnym wydaniu. Za tradycyjnym schabowym nie przepadam, przeraza mnie nasiaknieta tluszczem panierka. Zdecydowanie wole wieprzowine w innych daniach, a chyba najbardziej lubie ja w potrawach typu stir-fry.
To chyba najbardziej czasochlonny stir-fry, jaki zdarzylo mi sie robic. Samo smazenie to pestka, ale za to ile sie trzeba nakroic, narwac i nasiekac! Ale zdecydowanie warto, bo danie jest naprawde pyszne. Juz same nudle zachwycaja roznorodnoscia smakow i tekstur: chrupiaca papryka kontrastuje z miekkimi grzybami, gorzkawa zielen pak choi zgrywa sie z pikantnoscia chilli. Wieprzowina z dodatkiem pieprzu syczuanskiego jest w zasadzie tylko dodatkiem i z powodzeniem mozna sie bez niej obejsc. Jesli jednak jestescie miesozerni, warto ja dodac dla jeszcze wiekszego urozmaicenia.

Orientalna wieprzowina z nudlami
Skladniki:
(dla 4 osob)
- mala garsc ziaren pieprzu syczuanskiego
- 700 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
- 2 lyzeczki oleju sezamowego
- 2 lyzki oleju slonecznikowego
- 2 lyzki swiezo startego korzenia imbiru
- 1-3 swieze czerwone papryczki chilli, do smaku (ja dalam dwie)
- 125 g boczniakow, porwanych na kawalki
- 125 g grzybow shiitake, pokrojonych na polowki
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kawalki
- 1 peczek dymki, pokrojojnej w plasterki
- 200 g pak choi, posiekanego
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 300 g kielkow fasoli
- 300 g nudli jajecznych
- 2 lyzeczki sosu rybnego
- 6 lyzek sosu ostrygowego
- maly peczek swiezej kolendry, posiekanej
- 75 ml bulionu drobiowego
- ciemny sos sojowy, do smaku

Pieprz rozgniesc w mozdzierzu i wetrzec w wieprzowine. Ugotowac makaron wedlug instrukcji na opakowaniu.
Dobrze rozgrzac woka i patelnie. Do woka wlac olej sezamowy i slonecznikowy, dodac imbir, chilli i grzyby i smazyc przez minute, mieszajac, az lekko sie zrumienia. Dodac papryke, dymke, pak choi, czosnek i kielki, smazyc, az pak choi zwiednie. Dodac nudle, sos sojowy, sos ostrygowy, kolendre i bulion. Smazyc przez 2-3 minuty, doprawic do smaku sosem sojowym.
W miedzyczasie wlac odrobine oleju slonecznikowego na patelnie i smazyc wieprzowine przez 3-4 minuty, az mieso bedzie ugotowane i lekko zarumienione. Podawac z nudlami.


 photo orientalporkstirfry_zps7ad8b800.jpg

11 comments:

  1. Faktycznie krojenia dużo, ale wierzę, że warto. Na sam wygląd już mi się podoba, a smak jest na pewno super.

    ReplyDelete
  2. Efekt jest zachwycający, tym bardziej, że ja lubię takie smaki. Nawet to całe siekanie i krojenie mi nie groźne :-)

    ReplyDelete
  3. Oj uwielbiam takie orientalne smaki :) Szkoda ze to wieprzowina. Cos innego tez pewnie sie nada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Justyno, mysle, ze z wolowina albo kurczakiem rowniez bedzie smacznie :)

      Delete
  4. aaaah uwielbiam Cię za to danie :) planuje jakieś noodelki z młodym groszkiem.

    ReplyDelete
  5. bardzo fajnie wygląda i powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam wieprzowiny w takiej postaci :) chętnie wypróbuję!

    ReplyDelete
  6. I ta opcja też super! Chwilę mnie nie było, a tu takie rarytasy!

    ReplyDelete
  7. Szybkie i smaczne, takie jakie lubię. :)

    ReplyDelete
  8. Bardzo lubię orientalne smaki, a za olejem sezamowym przepadam :) U Ciebie widzę danie NA BOGATO! Chętnie wpadłabym na taki talerz ;)

    ReplyDelete
  9. zjadłabym do ostatniego pysznego kąska:) mniamm

    ReplyDelete
  10. Schabowego też nie lubię, ale to danie wygląda bardzo apetycznie! :)

    ReplyDelete