Sunday 11 September 2011

GP Wloch. Pikantne risotto z wieprzowymi klopsikami.

Myslalam, ze nie dam rady przygotowac niczego na GP Wloch - w piatek na gotowanie nie bylo zbyt wiele czasu, wczoraj spedzilismy caly dzien na londynskim Camden Town, a dzis mielismy gosci. Ale udalo sie i tym sposobem na naszym stole wyladowalo dzis risotto, na ktore przepis znalazlam w ksiazeczce "Everyday Italian".
Jest z nim troche zabawy: krojenie, smazenie klopsikow, gotowanie sosu... Ale odkrylam, ze dzieki odpowiedniemu planowaniu wszystko staje sie prostsze. Efekt jest naprawde smaczny, przyznal to nawet moj Mezczyzna, a zaznaczam, ze nie jest on wielkim fanem risotto i zazwyczaj kreci nosem na te potrawe. Tym razem bylo inaczej. Bo tez i risotto jest troche inne: czerwone wino zamiast czesciej uzywanego bialego, bulion wolowy zamiast warzywnego czy drobiowego. No i klopsiki w pysznym pomidorowym sosie, ktore przywodza na mysl tak lubiane przez nas albondigas.
Zmienilam tylko jedno: nie dodalam chleba do miesa, z tej prostej przyczyny, ze nie mialam ani kromki pod reka. W zaden sposob jednak nie pogorszylo to smaku. A, i dodalam troche wiecej pomidorow, bo zalozylam (slusznie, jak sie okazalo), ze czego jak czego, ale sosu moze byc troche wiecej. Zdecydowanie polecam!

Pikantne risotto z wieprzowymi klopsikami
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 1 gruba kromka bialego chleba, bez skorki, namoczona w wodzie lub mleku przez 5 minut (pominelam)
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzka drobno posiekanej cebuli
- 1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych
- sol i pieprz
- 1 jajko
- olej kkukurydziany do smazenia (ja uzylam slonecznikowego)
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 1 lyzeczka suszonego oregano
- 1 lyzeczka nasion kopru wloskiego
- szczypta cukru
- 3 lyzki masla
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, drobno posiekana
- 280 g ryzu do risotto (u mnie arborio)
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 l goracego bulionu wolowego
- swieze liscie bazylii do przybrania

Chleb odsaczyc i odcisnac z wody albo mleka. Wymieszac w misce z wieprzowina, czosnkiem, 1 lyzka cebuli, pieprzem i odrobina soli. Dodac jajko, wymieszac i uformowac kulki. Na patelni rozgrzac olej i smazyc klopsiki na srednim ogniu, az sie zarumienia. Odsaczyc na papierze kuchennym.
Pomidory, koncentrat, oregano, koper wloski i cukier wymieszac w duzym garnku. Dodac klopsiki, zagotowac, a nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac przez okolo 30 minut.
W tym czasie w drugim garnku rozpuscic 2 lyzki masla razem z oliwa i, czesto mieszajac, podsmazyc cebule przez okolo 5 minut, az zmieknie. Zmniejszyc ogien, dodac ryz, wymieszac i gotowac przez 2-3 minuty, az ziarna zrobia sie przezroczyste. Dodac wino, gotowac, mieszajac, przez minute, az sie zredukuje. Nastepnie dodawac stopniowo bulion, po jednej chochelce, i gotowac, mieszajac, az caly plyn sie wchlonie. Gotowac, az ryz zrobi sie kremowy. Doprawic do smaku.
Z garnka z sosem wyjac klopsiki i wrzucic je do risotto. Zdjac z ognia i wmieszac pozostala lyzke masla. Polac sosem i udekorowac listkami bazylii.

Photobucket

Przepis jest moja propozycja na GP Wloch w akcji F1 Od Kuchni.

F1 od kuchni

13 comments:

  1. Moje smaki. Pyszne danie w sam raz na włoski obiad :D

    ReplyDelete
  2. Pyszna ta Twoja propozycja Maggie :).
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  3. Świetne! Risotto nigdy nie może być nudne, można je komponować na różne sposoby. Twój baaaaardzo mnie przekonuje!

    ReplyDelete
  4. Czarujesz tymi obiadami, czarujesz. ;)
    Chciałabym się raz na taki posiłek do Ciebie wprosić. ;))

    ReplyDelete
  5. coś dla mnie - na pikantnie i z ryżem.

    mniam, wpraszam się na ( późny! ) obiad. ; )

    ReplyDelete
  6. Pysznie - uwielbiam ostre potrawy z dodatkiem ryżu. Zapisuję do zrobienia. :)

    ReplyDelete
  7. Takiego jeszcze nie robiłam. Rzeczywiście dosyć pracowite, ale efekt bardzo zachęcający;)

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam wszelakie risotta :) Z klopsikami jeszcze nie robiłam, to musi być fajny dodatek :)

    ReplyDelete
  9. Kusisz swoimi daniami ; ) uwielbiam risotto :) bardzo czesto robie je na obiad ; ) Przepis zapisuje!

    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  10. uwielbiam risotta, z klopsikami widziałam w maleńkiej książeczce m&s. Dziś coś ostrzejszego by mi się przydało, na rozruszenie po weekendzie ;) pozdrawiam.

    ReplyDelete
  11. nie wiem jak możnna "nie być fanem risotto". Ale większość ludzi reaguje tak, kiedy mówię, że nie lubię czekolady, więc może i można :)

    ReplyDelete
  12. przy tych klopsikach miesnych to ryz sie pewnie tak schowal, ze go twoj mezczyzna nie zauwazyl :)

    ReplyDelete