Tuesday 21 September 2010

Makaron, chorizo, pomidory

Przyznam sie do czegos: uwielbiam makaron. W kazdej formie i postaci. Jest cos wspanialego w mnogosci jego zastosowan, prostocie przygotowania i roznorodnosci dan, ktore mozna z niego wyczarowac. Wszystko zalezy od sosu i dodatkow, sam makaron jest tylko tlem, ale tlem bardzo waznym. Jest troche jak plotno, na ktore malarz naklada farby: niby nic, ale bez niego obraz nie moglby powstac.
Makarony w mojej kuchni pojawiaja sie dosc czesto, przynajmniej raz w tygodniu. Pozywne, smaczne, szybkie - maja wszystkie cechy, ktore czynia z nich idealny popoludniowy posilek dla zapracowanych. I choc dzisiaj specjalnie zapracowana nie bylam, postanowilam przyrzadzic...

Makaron z pikantnym chorizo, pomidorami i rozmarynem
(przepis ze strony BBC Good Food, ktora jest ostatnio moim najlepszym przyjacielem)
Porcja na 2 osoby
Skladniki:
- 200 g makaronu (najlepiej sprawdzi sie rigatoni, ale ja uzylam cavatappi)
- 75 g chorizo, pokrojonego w kostke
- odrobina oliwy do smazenia
- szczypta platkow chilli
- 2 galazki rozmarynu, drobno posiekane
- 400 g pomidorow z puszki
- 4 lyzki smietany 18%

Makaron ugotowac zgodnie z instrukcja, chorizo podsmazyc na oliwie przez jakies 3 minuty, dodac platki chilli i rozmaryn, smazyc jeszcze przez minute, potem dodac pomidory. Gotowac na malym ogniu przez 15 minut. Zdjac z gazu, dodac smietane, dobrze zamieszac i podawac z makaronem.

Tylko tyle. Proste, szybkie, smaczne danie. Kto powiedzial, ze dobra kuchnia musi byc skomplikowana?


1 comment:

  1. sounds delicious and I bet it is ! Tried something similar with chorizo brought from Spain, but it was so long ago :((( (ok, 2 months - but sounds like centuries). I love pasta !

    ReplyDelete